Tom Hanks joacă în reclame AI fără acordul lui

articol de Marian Costache

Viitorul e AI, trecutul poate fi refăcut, reasamblat și colorizat ca să devină mai ușor de suportat, iar de prezent ce să mai vorbim…? Ce zici, articolul ăsta e scris de un motor AI sau o fi pe bune, ieșit din taste de om? Cum ai putea să-ți dai seama? Să zicem că dacă acum încă mai ai șanse să distingi realul de fake, în viitor clar limitele se vor estompa, așa că toată lumea va trăi sub plapuma imaginii, nemaicontând câte filtre false are peste, atât timp cât livrează bine.

Revenind la prezent, hai să vezi ce s-a întâmplat. Actorul Tom Hanks a ieșit cu un mesaj pe internet, pe contul lui de Instagram mai precis, în care denunță o reclamă deepfake care promova asigurări stomatologice. Că nu este vocea lui, că nu el a făcut așa ceva. Mesajul suna în genul, Aveți grijă, măi cei aproape 10 milioane de followeri, am fost tras în piept, nu sunt eu în clipul care promoveză clinica dentară, nu am nimic de a face cu asta. El dă chiar și o captură de ecran pentru mai multă veridicitate. Se pare că Tom Hanks a vorbit în repetate rânduri despre această problemă, mai exact, cum inteligența artificială ar putea să demoleze industria cinematografică, fapt care reprezintă, pe semne, și un isssue el recentelor greve ale actorilor și scenariștilor de la Hollywood.

#copyrightinfringement

Deși Tom Hanks a mai apărut în anumite filme, vezi, Un bărbat pe nume Otto sau Polar Express, în care versiuni mai revizuite din unu și zero ale lui au prins foarte bine la public, cu ajutorul companiilor de inteligență artificială. Acum însă, prin campania publicitară neplătită, era fără acordul lui, iar ăsta este într-adevăr un aspect care ar trebui reglat prin lege. Astfel se va ajunge la balamuc. Totul va putea fi trucat, orice față de actor va putea fi pusă pe orice text și totul va putea fi ușor pus pe seama mărețului AI. Pe net circulă deja multe versiuni de actori în versiune artificială, la care greu te prinzi dacă este vorba de ei înșiși sau de robotul lor interior.

La fel se întâmplă și cu politicienii. Uncanny Valley dus la extrem. Paradox dus la rang de degringoladă. Cum vom ieși din asta, dacă ăsta e doar începutul? Cine va spune stop joc și cine va mai ține cont de copyright infringement, în momentul când vom asista deja la companii conduse de roboți?

Se anunță ani cel puțin interesanți, cred că trebuie să ne relaxăm, să intrăm în holospațiu cu inima deschisă și cu gândul că cel puțin orice va fi posibil.

Categorii:AI, News, Online, Opinii

Etichetat ca:, ,