Saptamana trecuta am avut placerea sa discut cu solistul trupei Voltaj, Calin Goia, despre anul deosebit de interesant care se-ncheie in curand. Am vrut sa aflu cum s-a impletit in proiectele trupei dragostea pentru Romania cu succesele artistice, cu sprijinul pentru anumite branduri si nu in ultimul rand cu temele si campaniile sociale.
un interviu de Marian Costache
#unanfrumos
M.C.: Incheiati un an frumos, cu proiecte mari, cu vizibilitate, cu succes…
C.G.: 2015 a fost un an foarte plin. Am inceput in Februarie cu selectia nationala la Eurovision, la care ne-am hotarat sa mergem datorita campaniei “De la Capat”, pe care o cunosti foarte bine. Am vrut astfel s-o aducem si mai puternic in atentia oamenilor. Dupa ce-am castigat acolo a venit faza internationala concursului, pentru care ne-am pregatit pana in Mai. Am fost la Viena unde am avut parte de o experienta foarte interesanta si am fost foarte mandri ca reprezentam Romania. Ne-am simtit intr-un mare fel atunci in finala cand am primit tot felul de mesaje si am vazut o gramada de filmulete pe Facebook, cu oameni iesiti cu steaguri…
M.C.: Romani!
C.G.: Da. Intorsi de-acolo ne-am apucat de treaba si am facut piesa “Din Toata Inima”.
M.C.: In mod natural a venit.
C.G.: Da, concursul asta a reprezentat exact inspiratia de care aveam nevoie, din dorinta de-a scoate in evidenta si oameni frumosi dar si locuri frumoase din Romania. Am avut astfel un videoclip, cred ca este cel mai muncit de pana acum.
M.C.: Mi-a placut foarte mult!
C.G.: Am avut mai mult de 6 zile de filmari.
#coincidenta
M.C.: Cum ati ales acrobatul de pe sarma? Seamana cumva cu tine.
C.G.: A fost o alta coincidenta dar a fost la lyric video, asa ca avem doua videoclipuri la piesa asta. In cel lyric sunt imagini din “Transylvania Dragon”, al lui Sabin Dorohoi, acelasi regizor care a realizat si “Calea Dunarii”.
M.C.: E un parteneriat foarte reusit!
C.G.: A fost pur si simplu o intamplare.
M.C.: Ai spune ca 2015 e anul coincidentelor?
C.G.: Da, s-au legat foarte bine lucrurile. Nu stiu daca doar din pura coincidenta. In august am fost intr-o gramada de locuri frumoase din Romania ca sa filmam videoclipul piesei: Vatra Dornei, Delta Dunarii, Cheile Turzii, la Mare, la Salina Turda si-n multe alte locuri. Am filmat de asemenea imagini din vreo 4 concerte si am inceput in paralel un turneu national cu sprijinul celor de la Kaufland.
M.C.: Ei au o aniversare anul acesta.
C.G.: Au o campanie care noua ne-a placut foarte mult si am zis ca putem sa legam ceva mai mare. Kaufland sprijina producatorii romani, produsele romanesti pe care le pun pe rafturi, incurajeaza astfel brandurile romanesti iar asta ni s-a parut o initiativa foarte buna.
#capravecinului
M.C.: Adica romanismul intr-o alta forma. Interesant cum un retailer german se gandeste la Romania.
C.G.: Noi trebuie sa-nvatam chestia asta pentru ca avem in mod normal cealalta tendinta, anume “sa ne uitam in curtea vecinului” sau si mai grav “sa omoram capra vecinului”, ca sa zic asa. Ma rog, e inca multa invidie iar tot ce nu merge in tara asta eu pun pe seama comunismului, adica a educatiei primita atunci, a fricii de-a ne spune punctul de vedere si a multor altor chestii care acum isi spun cuvantul.
M.C.: Mai e un aspect despre care as vrea sa-mi spui doua vorbe din perspectiva ta, de pe scena. Oamenii care simt frumos despre Romania si despre romani au cumva retineri in a se exprima, tocmai pentru faptul ca in perioada comunista Ceausescu si camarilla sa au confiscat terminologia asta patriotica?
#patriotic
C.G.: Da, tot ceea ce insemna ca suntem mandri, patrioti, avea prin asociere cu comunismul o conotatie negativa. Prin ceea ce au facut conducatorii de-atunci si prin oprimarea pe care au produs-o ne-au facut sa uram cuvintele astea care in mod obisnuit ar trebui sa fie pline de semnificatie si sa-ti dea o stare anume.
M.C.: Asta pentru ca nimeni nu poate trai fara tara lui, de fapt!
C.G.: Exact! Asta am vazut-o din plin cu piesa “De la Capat”. Am primit o multime de mesaje de la romanii de-afara din care intelegeam ca oricat de bine le-ar fi, indiferent de cat de bine o duc acolo, tot nu se simt acasa si tot le e dor de tara. Adica glia stramoseasca e in fiecare dintre noi, radacinile sunt aici si nu avem cum sa le ignoram.
Chiar daca unii isi gasesc acolo un rost si nu s-ar muta inapoi, cu sufletul sunt tot aici, aproape de noi. Cred ca ar fi ideal sa facem cum era in perioada interbelica, cand studiai la Paris de exemplu si te intorceai si aplicai in Romania. Asa mi-as dori sa se-ntample cu copiii mei. Imi doresc o deschidere, imi doresc ca ei sa vada si sa studieze in strainatate si sa vada variante dar lucrurile pe care le invata, sa le aplice aici.
#nouageneratie
M.C.: Si sa scape de complexe.
C.G.: Exact! Constat cu bucurie ca noua generatie nu e afectata de comunism.
M.C.: Si se exprima mult mai bine.
C.G.: Noua generatie a-nceput sa iasa in strada, e implicata si in proiecte sociale si in proiecte ecologice, pot sa-ti dau un exemplu. Fiind Ambasadorul Voluntariatului din Romania, am acordat aseara niste premii. Unul dintre premii a fost pentru o tanara de doar 16 ani, care m-a impresionat prin discurs, determinare si nu in ultimul rand prin constiinta civica. Intr-un cuvant, a reprezentat o surpriza placuta. Deci lucrurile se misca incredibil!
#kaufland
M.C.: Legat de proiectul vostru “Din Dragoste pentru Romania”, cum ai simtit implicarea Kaufland? A ajutat intr-adevar? Ai simtit o mai mare deschidere?
C.G.: Practic n-am terminat cronologia evenimentelor. Dupa acest turneu noi le-am propus un concert simfonic la Bucuresti. Era un vis mai vechi de-al nostru.
M.C.: Da, stiu, ca mi-ai spus.
C.G.: N-am putut sa-l realizam pana acum pentru ca ne-a lipsit sprijinul financiar. A fost o productie extrem de mare si costisitoare. Am avut 45 de oameni in orchestra, 300 de aparate, dintre care unele de ultima generatie, nemaifolosite inca in concerte in Romania si toate lucrurile astea implica mari costuri. Dupa ce ne-am asociat pentru turneu Kaufland a acceptat si aceasta provocare. Mai mult decat atat, ne-am dorit ca impreuna sa donam banii din bilete.
#delacapat
M.C.: Aha.
C.G.: In 16 Octombrie a fost prima reprezentatie la Sala Palatului din Bucuresti si a fost sold out cu doua saptamani inainte iar banii au plecat prin 4 asociatii catre copii aflati in dificultate, aceasta fiind o continuare a proiectului nostru “De la Capat”.
M.C.: Foarte frumos!
C.G.: SOS Satele Copiilor, Casa Hospice, Salvati Copiii Romania si World Vision Romania au beneficiat de banii astia. Ei au dublat suma din incasari.
M.C.: Si mai tare!
C.G.: I-a prins chestia asta. Nu cred ca aveau in planul initial o astfel de implicare. Au vazut cat de implicata a fost lumea, pentru ca sunt convins ca unul dintre motivele pentru care a fost sold out cu atat de mult timp inainte a fost si faptul ca banii plecau spre o cauza frumoasa.
M.C.: Oamenii erau interesati si sa auda cum suna Voltaj simfonic.
C.G.: Binenteles, adica au fost mai multe ingrediente. Noi am mai avut spectacole sold out in decursul carierei dar nu cu atat de mult timp inainte si cu atat de mare interes. Cred ca o parte din acest interes s-a datorat si faptului ca era un spectacol caritabil. Kaufland a facut si un concurs cu invitatii si a vazut ca si cererea pentru acele invitatii a fost foarte mare. Astfel, avand in vedere si succesul concertului cu totul, la receptia de dupa concert s-a hotarat sa se tina inca o reprezentatie si la Cluj, intr-o sala mai mare decat Sala Palatului din Bucuresti.
#acasa
M.C.: Clujul inima tarii…
C.G.: A contat desigur si input-ul nostru. Stiam ca s-a deschis aceasta Sala Polivalenta, foarte mare, incapatoare si frumoasa. In plus, eu fiind din Cluj mi-am dorit foarte tare sa duc productia asta acasa.
M.C.: Sa te-ntorci si tu acasa!
C.G.: In general artistii romani care fac concerte mari, la Sala Polivalenta sau la Sala Palatului din Bucuresti, nu prea reusesc sa duca productiile astea si in provincie. Noi am mai reusit cu un proiect legat tot de Romania, “Mai Sus de Locul Doi”, sa ducem productia respectiva si in tara. Oamenii de-acolo sunt foarte dornici si neavand experienta productiilor de amploare sunt foarte placut surprinsi. La Cluj dupa spectacol reactiile au fost absolut senzationale. Si-acolo au fost sold out cele 6500 de locuri dar e drept ca abia in ziua evenimentului.
M.C.: Aha.
C.G.: Cam asta a insemnat in plan muzical un an foarte plin. Dupa concertul de la Cluj, avand in vedere tragedia de la Colectiv, ne-am hotarat sa distribuim banii din bilete catre victimele din club prin intermediul Crucii Rosii.
#dintoatainima
M.C.: Ati avut deci un an care a curs frumos prin doua proiecte mari. “De la Capat” a trecut cumva printr-o faza de maturitate, ajungand pana pe scena Eurovision si ati continuat frumos cu “Din Toata Inima pentru Romania”.
C.G.: Exact! A fost un an plin care a trecut ca fulgerul, de la un eveniment la altul.
M.C.: Ambele proiecte au fost cu o componenta nationala extrem de puternica dar si cu o componenta sociala asa cum putine formatii de muzica si putini artisti reusesc.
C.G.: Ne bucuram ca ne-am facut auziti si ca acum suntem asociati cu asta. Ne dam seama de asta dupa proiectele umanitare pentru care se apleaza la noi, fie ca sunt cazuri particulare, fie ca sunt teme de larg interes. Oamenii si-au dat seama ca pentru noi lucrul asta reprezinta ceva natural si ca nu ne dorim sa ne facem o anumita imagine asa ci pur si simplu asta simtitm. Am devenit anul asta Ambasador al proiectului “Parinte Disparut”, al celor de la “Salvati Copii Romania”, am continuat “Donator de Viitor” cu World Vision Romania, am continuat campaniile cu “Habitat for Humanity Romania” si am inceput colaborarea cu “Crucea Rosie”.
#intens
A fost un an foarte intens si din punctul asta de vedere iar ei ne-au spus ca oricand e o persoana publica implicata proiectele lor devin mai vizibile si au rezultate mai bune. Asta vrem sa facem in continuare si sa fim un exemplu pentru altii, care nu au idea sau nu stiu de unde sa porneasca. Asa am inceput si noi. In urma cu 7-8 ani in plan personal ne-am dorit sa ne implicam in tot felul de programe si am fost prezenti, fara sa dorim sa mediatizam chestia asta.
Odata cu “De la Capat” si sfatuindu-ne cu ei ne-am dat seama ca avem cu mult mai multe rezultate daca devenim mai vocali si mai prezenti. Indemnand lumea sa se implice rezultatele-s cu mult mai bune. Folosim propria imagine pentru a creste notorietatea acestor proiecte si-atunci ajutorul este cu mult mai mare decat am fi putut vreodata face in nume personal.
#social
M.C.: Ok, inteleg prin asta ca asa ceva ai recomanda artistilor din Romania care chiar vor sa ajute. Sa se alature unui proiect social.
C.G.: Le mai recomand sa nu uite implicarea de care au dat dovada dupa tragedia de la Colectiv. Eu am fost impresionat de cat de implicati au fost atunci oamenii. Noi romanii stim sa ne ajutam la nevoie.
M.C.: Chiar vibram!
#tragedie
C.G.: As vrea ca aceasta tragedie, la care s-a reactionat foarte bine din punct de vedere al implicarii sociale, sa ramana un fel de lectie. Adica si peste 6 luni si peste 1 an sa constatam ca avem aceeasi legatura puternica intre noi.
M.C.: Adica sa existe aceeasi disponibilitate.
C.G.: Da. Au fost multi artisti care au facut spectacole caritabile, au fost multi artisti plastici care si-au donat opere. Am auzit recent ca au fost proiectii de film de la care banii se duc tot prin Crucea Rosie catre victimele din Colectiv. Din foarte multe domenii poti sa te implici si sa ajuti.
Aseara a fost simpatic ca la plecarea de la Gala Nationala a Voluntariatului m-am intalnit cu dl. Raed Arafat. M-a intrebat: “ce mai faci? I-am zis, uite, am dat un premiu.” “Da, e cu mult mai placut sa dai decat sa primesti”, mi-a raspuns el.
Extrapoland asta, da, sentimentul tau interior e cu mult mai puternic atunci cand oferi decat atunci cand te bucuri ca ai primit tu un dar. Asta trebuie sa-nvatam. Noi avem asta in natura proprie.
#undar
M.C.: Asa suntem structurati.
C.G.: Da, doar ca acelasi Comunism care, dupa ce-am scapat de el, ne-a adus intr-o prapastie si mai mare, datorita educatiei pe care a avut-o clasa politica respectiva. Modelele pe care noi le-am avut in societate ne-au inrait.
M.C.: Ne-au rupt, unul de celalalt.
C.G.: Ne-au facut sa uitam adevaratele valori si a trebuit sa treaca o perioada atat de mare pana sa-ncepem sa gandim altfel. Poate generatia noastra nu mai are aceeasi sansa dar sunt sigur ca cea formata din oamenii nascuti dupa Decembrie ’89 poate face schimbarea.
M.C.: Da, primii nascuti in libertate!
C.G.: Da, cei nascuti in libertate sunt cei care nu au frica aia pe care am trait-o noi. Ne era frica sa ne spunem punctul de vedere sau sa credem in optiunea noastra, fie ca e politica sau de alta natura. O parte din noi sigur am transmis asta mai departe copiilor nostri doar ca viata, educatia si scolile s-au mai schimbat si tinerii vad altfel lucrurile si-si pun altfel problemele.
#implicare
M.C.: Pentru ca audienta noastra e bine aspectata in zona de Marketing si Comunicare as vrea sa nu-ncheiem interviul asta pana cand nu-mi spui cateva pareri despre cum crezi c-ar trebui sa se implice brandurile ca sa fie nu doar vizibile ci si eficiente, in ceea ce priveste aportul lor fata de societate. Ai simtit cumva prezenta Kaufland pentru ca v-a ajutat sa va-ndepliniti pe de-o parte un vis, pe de alta parte sprijinul lor a dus mai departe catre un suport social, pe care voi la randul vostru l-ati putut acorda celor aflati in dificultate.
C.G.: A fost un exemplu de implicare a unui brand in viata sociala. Care a atins atat beneficii de imagine dar si niste teme sociale clare.
M.C.: Si ei voiau sa puncteze frumos o aniversare, ca anul asta fac 10 ani de cand sunt in Romania dar nu s-au multumit doar sa declare chestia asta ci chiar au vrut sa faca ceva.
C.G.: Colaborarea initiala cu Kaufland era una mult mai mica decat a iesit. Deschiderea lor la toate ideile noastre ne-a bucurat, fie c-a fost vorba de implicare sociala, educativa sau pur si simplu de productie. Imbinarea muzicii clasice cu muzica noastra are o componenta educativa pentru tineri, pentru ca ii va face sa vada intr-o buna zi si un concert la Festivalul Enescu, de exemplu.
M.C.: Da.
#nodisplay
C.G.: Revenind la ce m-ai intrebat, discutand cu asociatiile cu care lucram noi i-am intrebat despre cum se implica firmele mari. Ne-au explicat ca se ocupa dar bugetele pe care le aloca se duc cu mult mai mult pe media si pe comunicarea in sine decat pe cauza. Eu cred ca aici ar fi de facut ceva.
M.C.: Eu cred ca brand managerii si directorii de marketing sunt orientati inca mult prea mult catre publicitatea de tip display.
C.G.: Eu iti prezint o reactie sincera de la Cluj si de la Bucuresti, pe care nu am intalnit-o in locuri in care am mentionat un nume de sponsor. In mometul in care am spus ca acest concert nu ar fi avut loc fara sprijinul Kaufland si ca ei dubleaza incasarile, au fost niste aplauze din toata inima, vorba concertului.
#aplauze
M.C.: Ha, ha!
C.G.: Aceasta actiune a fost aplaudata la scena deschisa, cum rar se-ntampla. Asa au simtit oamenii, sa-i felicite pe cei de la Kaufland pentru implicare. Eu cred ca lucrurile astea raman in memoria celor care au fost acolo iar comunicarea ulterioara va fi benefica pentru Kaufland pana la urma si la fel ar fi si pentru alte branduri.
M.C.: Am inteles. Deci pe scurt recomandarea ta pentru branduri ar fi ca trebuie sa faca mai mult, pentru ca sunt o gramada de proiecte si de oameni specializati, decat sa spuna.
C.G.: Da, sa aloce mai mult catre cauza si mai putin catre comunicarea ei.
#ceurmeaza
M.C.: Ok. Esentialul mi l-ai spus. Pentru anul viitor?
C.G.: Anul viitor deja avem in plan un turneu mai mare decat cel de anul acesta, cu un alt partener traditional al nostru dar nu as vrea sa dezvalui mai mult deocamdata. E vorba despre 12 concerte in total.
M.C.: Deci nu e continuarea “Din Toata Inima pentru Romania”?
C.G.: Nu. E un alt turneu, un alt proiect, vrem chiar sa lansam un album anul viitor si suntem pregatiti cu un nou single.
#simfonic
M.C.: Ce-ati simtit pe scena cu ocazia concertelor simfonice a fost de natura sa va inspire sa introduceti alte sunete, alte instrumente?
C.G.: Cu siguranta! Acest concert simfonic, care a fost nu doar pentru noi o surpriza placuta ci cred eu ca pentru toata lumea, nu va fi lasat sa moara dupa doua reprezentatii. Pentru noi oricum a fost o mare bucurie ca am reusit sa avem o a doua reprezentatie dar nu vrem sa ne oprim aici. In Ianuarie vom depune un proiect la Sibiu, incercand sa-l facem si acolo si mai avem in plan o reprezentatie intr-un alt oras astfel incat productia asta, care-i foarte muncita de 52 de artisti pe scena, sa mearga mai departe.
M.C.: Deci vom mai asculta Voltaj Simfonic.
C.G.: Cu siguranta vom gasi calea.
M.C.: Bine Calin, felicitari pentru acest an fantastic si succes pe mai departe!
C.G.: Multumesc!
Categorii:Evenimente, Interviu, News, Proiecte Speciale, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.