Socializarea si contactul uman au devenit provocări ale zilelor noastre. Noile tehnologii și viteza cu care ne trăim viața de zi cu zi par să ne țină tot mai mult în mediul online. În acest context, corporațiile încearcă să aducă împreună angajații și să le ofere alternative la viața profesională. Un obiectiv comun și pasiunea pentru sport pot forma o comunitate în interiorul unei corporații și pot aduce oamenii “în offline”. Am vrut să stau de vorbă cu Oana & Gabriel Solomon și cu Marian Chiriac, autorii programului de training Primul Maraton – Raiffeisen Runners și cu Mădălina Cojocaru, din partea Departamentului de Comunicare al Raiffeisen Bank.
Pentru cine practică alergarea pe distanțe lungi este clar faptul că pregătirea unei echipe în vederea finalizării unui maraton va include întotdeauna informații complexe din mai multe domenii și nu doar sportive, adică inclusiv din nutriție, fiziologie și psihologie. Rezultatul va fi minunat în materie de coeziune a echipei, conștiința de sine a membrilor, disciplină și nu în ultimul rând eficiență.
Ce este Primul Maraton – Raiffeisen Runners și la a câta ediție ați ajuns în 2017?
Marian Chiriac: Primul Maraton e un program de antrenament gândit și pus în practică pentru angajații Raiffeisen Bank care vor să termine cu bine prima lor cursă de maraton sau semimaraton. Pregătim pentru 2017 a șaptea ediție.
Gabriel Solomon: Am ales să mergem pe distanța de maraton, mai mult din cauza antrenamentului mai riguros și mai îndelungat pe care îl cere. În momentul în care timp de patru luni integrezi, de 3 ori pe săptămâna, un lucru în programul tău, șansele sunt mult mai mari ca acel lucru să devină într-adevăr un obicei.
Este un program exclusiv pentru Raiffeisen sau lucrați cu mai multe companii?
Oana Solomon: Primul Maraton – Raiffeisen Runners a plecat de la ideea de a face un program de alergare pentru companii. Observasem că o parte dintre firme începuseră să conștientizeze importanța de a încuraja mișcarea și un stil de viață sănătos în rândul angajaților. Unele companii au trecut și la următorul pas după oferirea unui abonament la sală, prin sprijinirea participării angajaților la evenimente sportive. Astfel, am dorit să construim un program care să le ofere o alternativă de continuare a acestei direcții de sprijinire a pasiunii pentru sport a angajaților într-un mod mai structurat, cu provocarea unui obiectiv important și incitant, cu un angajament clar pe termen de aproximativ 4 luni.
Gabriel Solomon: Programul este adresat în principal amatorilor și nu acceptăm decât oameni aflați la prima cursă pe distanța de maraton sau semimaraton. Asta pentru că ne dorim să ajutăm în principal începătorii să facă primii pași spre cursele mai lungi. Deși competitivitatea apare inevitabil, încercăm de fiecare dată să le transmitem mesajul că pentru prima cursă e important să uite un pic de ceas și să învețe să-și asculte mai degrabă corpul. Timpul ar trebui să fie o prioritate abia de la a treia, a patra cursă, când ai construit totuși o bază mai solidă pe care poți lucra și la viteză.
Marian Chiriac: Nu e exclusiv pentru Raiffeisen. Cel pentru Raiffeisen se numește Primul Maraton – Raiffeisen Runners. Asociația care derulează proiectul generic Primul Maraton a mai lucrat ocazional și pentru alte entități/persoane.
Câți oameni s-au înscris în cele șase editii și câți oameni l-au parcurs cu succes în 2016?
Marian Chiriac: În 2016, cei 34 de membri ai echipei Primul Maraton – Raiffeisen Runners care au luat startul la Maratonul București au terminat cu bine cursa la care au participat (s-a înregistrat și un abandon). O scurtă observație generală: anul acesta au fost ceva mai puțini participanți decât în 2015 (anul cu cei mai mulți alergători) însă s-a alergat mai bine, stabilindu-se două noi recorduri ale programului. Până acum, în cele 6 ediții, la acest program au participat în total 128 de alergători. Date și comparații cu participările pe ani, de la începutul programului, găsești aici.
Cum funcționează “Primul Maraton” atunci când vine vorba de sudarea echipei și de ce credeți voi că este un exercițiu reușit de comunicare internă?
Gabriel Solomon: Programul nostru se axează pe sprijinirea participanților în propria călătorie către primul finish de maraton sau semimaraton. Bineînțeles că greutățile prin care trec împreună îi sudează ca echipă și o parte dintre ei devin prieteni buni prin acest program, lucru care poate că altfel nu s-ar fi întâmplat, fiind vorba de angajați care lucrează în zone diferite, cu joburi total diferite.
Aspectul acesta de echipă a început însă să se închege mai bine începând de acum 2-3 ediții, când, în mod natural, s-a conturat o tradiție de a rămîne după unele antrenamente lungi din weekend la un mic brunch. Noi îi încurajăm să alerge în ritmul propriu, așa că nu socializează foarte mult în timpul antrenamentelor. Doar cei care aleargă în același ritm și care, pentru a trece mai ușor bariera kilometrilor, aleg să facă antrenamentele împreună interacționează mai mult. În schimb, la brunch, sunt cu toții la masă și au șansa să se cunoască mai bine, sa împartă păreri și povești indiferent de ritmul de alergare.
Un alt factor care poate a contribuit la consolidarea echipei a fost implicarea angajaților care terminaseră deja programul. Începusem să avem oameni din seriile trecute care ni se alăturau la antrenamente, pentru că îi ajută să alerge antrenamentele lungi alături de un grup. Ceea ce s-a mai întâmplat ușor, plecând de la oameni care treceau prin program, a fost și faptul ca au început să meargă la concursuri împreună. Și înainte mergeau poate la același concurs, dar au început să se organizeze ca echipă, să își caute cazare împreună, să se organizeze cu transportul etc.
Mădălina Cojocaru: 4 luni petrecute împreună la bine și la rău nu au cum să nu-i apropie pe cei care se înscriu în program. Așa cum spunea și Gabi, ei sunt din zone diferite ale băncii, dar ajung să discute și situații de serviciu și, astfel, să înțeleagă mai bine cine sunt oamenii din spatele anumitor proiecte despre care au auzit la birou. Dincolo de o descoperire de sine, descoperă echipa de la serviciu.
Te-ai gândi că alergatul este un sport solitar, însă în Primul Maraton – Raiffeisen Runners nu alergi niciodată singur. Ai mereu pe cineva în spate sau alături de tine care te va convinge să nu te oprești, să mergi mai departe spre terminarea antrenamentului sau spre linia de finish. Aceiași oameni se vor întâlni pe holurile de la serviciu, la cantină sau în ședințe și vor lucra mai bine împreună, din moment ce deja se cunosc.
Cum este programul “Primul Maraton- Raiffeisen Runners” văzut din interior?
Mădălina Cojocaru: Pe fiecare dintre alergători s-ar putea să-l “mâne în lupta” ceva special, însă toți pornesc de la un profil comun al angajatului din corporație, care nu are mereu timp să facă sport. Un program de antrenament bine stabilit și o trupă de antrenori care să-i îndrume la fiecare pas îi motivează să iasă din zonă de confort.
Mai mult, fiecare dintre cei trei antrenori răspunde unor nevoi diferite apărute în rândul alergătorilor. Gabi este cel tehnic, IT-istul echipei, mereu priceput atunci când ai nevoie de un ceas sau de o aplicație de încredere. Marian vine oricând cu o vorba bună și cu o filosofie diferită despre sport și alergare. El dă profunzime ideii de viață activă. Oana nu te va lasă niciodată să renunți și te va împinge până la maximul potențialului tău. Împreună fac o echipă extraordinară. Cât despre alergători, iată patru portrete din grupa de anul trecut: Nicu David, Raul Chirulescu, Anca Pruteanu, Silvia Maria Rosca
Ce planuri de viitor aveți? Ce v-ați dori să aducă nou/special ediția 2017?
Marian Chiriac: În principiu, nu vom umbla la structura antrenamentului, însă vom încerca să includem în program noi exerciții și jocuri. Sau locuri noi pe unde să ne antrenăm împreună ca un fel de cantonament pentru alergări mai lungi. Sau vreo competiție pregătitoare, unde să mergem în număr cît mai mare (asta s-a întîmplat deja în ultimii 2-3 ani). Altfel, nu vrem “noutăți”, ci să rămână același lucru ca și până acum: toți să termine cu bine prima lor cursă majoră.
Mădălina Cojocaru: În Raiffeisen Bank sunt 400 de alergători care se înscriu anual la concursuri de alergare, iar mulți dintre ei s-au antrenat în afară programului. Am creat deja o comunitate în jurul Primul Maraton – Raiffeiesen Runners”, însă ne-am dori, pe termen lung, să-i aducem mai aproape pe toți cei 400. Pe termen scurt, vom continua antrenarea grupelor de “incepatori” în Raiffeisen Runners. Colegii abia așteaptă să vina luna iunie.
Categorii:Evenimente, Interviu, News, Uncategorized
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.