Gandirea laterala, mai mult decat o definitie

Copii buni, studiosi sau mai putin orientati catre scoala, plecam adesea in viata pe o directie profesionala impusa de parinti sau inspirata de te miri de unde si ajungem sa lucram zi de zi la maturitate intr-un domeniu, ce pare cu siguranta mai putin seducator decat la 18 ani. Altfel spus, in Romania, datorita conservatorismului sau rigiditatii sistemului de formare profesionala, exista oameni care se formeaza ignorand adesea talente si deschideri catre alte domenii, ce par “exotice” in momentul in care-si aleg cariera. Un asemenea domeniu poate fi de exemplu Arta.

P1460835In acest context am dorit sa discutam cu Ileana Maranca, fondator al platformei de cursuri Independent, despre modul in care poate fi antrenata gandirea laterala, in momentul in care te intalnesti, intr-un cadru organizat, cu informatii din alte domenii decat cel in care activezi in mod curent. Am dorit sa aflam si ce impact pot avea cursurile Independent asupra implinirii intr-o cariera deja existenta sau in reorientarea catre una noua, poate chiar de antreprenor. 

un interviu de Andreea Timofte

Ce este si ce nu este platforma de cursuri Independent?

Este locul in care te reinventezi, in care te inspiri, iti gasesti echilibrul interior si pornesti intr-o calatorie de autocunoastere. Nu este locul in care sa vii din obligatie, ci numai si numai din placere.

Cursurile pe care scoala Independent le propune sunt unice prin inovatie, inedit ca de altfel si prin povestea din spatele lor. Reinventarea, Inovatia si Creativitatea sunt cuvintele cheie care stau la baza proiectului nostru.

Sunt de parere ca, in contextual actual, promovarea invatarii nonformale reprezinta esenta echilibrului, a succesului daca vreti. Avand in vedere faptul ca antreprenorii si companiile de succes au nevoie de oameni vii, inovativi, creativi si capabili sa dezvolte procesul cunoasterii , cursurile propuse de noi genereaza si promoveaza un concept care duce la imbunatatirea si perfectionarea abilitatilor personale si profesionale ale participantilor.

In ce masura se adreseaza oamenilor din Marcomm aceste cursuri?

Cursurile noastre sunt o sursa de inspiratie pentru oricine, cu atat mai mult pentru cei care activeaza intr-o zona creativa precum profesionistii din Marcomm.

Pe de alta parte, progresul tehnologic actual este fara precedent si in acest context companiile au nevoie de angajati responsabili, sau intraprenori, cu alte cuvinte capabili de a-si asuma  optiuni si solutii.

As vrea sa amintesc aici cursul nostru “Inoveaza – Ghid Practic” sau workshopul “Surse ale inovarii – Cum ne vin idei noi”, care practic prezinta metode ale procesului de inovatie.

Alt exemplu este cursul “Arta Contemporana” care ne ajuta sa uitam de vechile retete si stereotipuri cu care eram obisnuiti, oferindu-ne astfel o  noua perspectiva.

Conceptele si tehnicile dobandite ne vor ajuta sa descoperim si sa venim cu idei proaspete dintr-o zona diferita de aceea in care ne gasim in acest moment.

Gandirea laterala e o abilitate ce poate fi dobandita si mai apoi antrenata?

Cursurile noastre nu se bazeaza pe gandirea traditionala, ci mai degraba promovam idea de a ne antrena in permanenta mintea pentru a gasi solutii, pentru a realiza conexiuni, pentru a putea explora noi modalitati de gandire.

Asa cum stim deja, gandirea laterala este un proces care poate fi imbunatatit iar pentru cei care nu l-au experimentat inca, el poate fi invatat pentru a fi folosit.

Asa cum creativitatea nu este un talent , ci o abilitate pe care reusim sa o dezvoltam mai mult sau mai putin, tot pe acelasi principiu dorim sa venim in sprijinul cursantilor, de a-i invata cum sa foloseasca anumite abilitati pentru a-si imbunatati calitatea vietii.

Ma gandesc acum la o tehnica pe care o promovam, o sustinem in cadrul cursului “Fitness pentru minte – Neurogym” , prin care exploram diferite modalitati de accesare a inspiratiei, exercitii de improvizatie, imaginative, de miscare, concentrare si relaxare.

Vedeti o oportunitate de networking pentru cursanti?

Da. Cu siguranta prin intalnirile de la curs participantii interactioneaza unii cu ceilalti si au posibilitatea de a-si exprima opiniile despre profesiile si companiile pentru care lucreaza, ba chiar de a crea legaturi personale, de prietenie. Prin temele propuse la cursuri ne adresam unui spectru larg de persoane care prin simpla lor participare creeaza premisele pentru networking, oferim o gama larga de idei, solutii pentru oamenii care doresc sa se inspire, care doresc sa se reinventeze.

Ne adresam unui grup de oameni cu experiente de viata diferite, dar cu valori comune si perspective similare de dezvoltare personala, profesionala, culturala.

Ce planuri de viitor aveti?

Ne dorim sa aducem intotdeauna ceva nou in atentia cursantilor nostri. Vom consolida programa de cursuri si workshopuri bazate pe idei inovative, intr-o structura unica, prin care cursantii vor reusi sa dezvolte abilitati precum creativitatea, improvizatia, imaginatia.

Pentru cei care au nevoie de o schimbare si vor sa se reinventeze, aducand ceva inovativ in viata personala sau in planul lor de afaceri, le propunem pentru luna iunie un program cu teme de actualitate. Ma refer aici la “Introducere in Arta Contemporana”, “Curs de Fotografie” si cursul “Design Interior”.

Avem de asemenea in vedere un program de fidelizare a cursantilor ce manifesta interes constant pentru scoala noastra. Cursurile noastre le gasiti aici, va asteptam!

2 răspunsuri »