Politica globala, inovatie si creativitate, 3 in 1 la The Future of Brands

Interviu de Marian Costache

The Future of Brands, evenimentul ce va avea loc pe 23 aprilie la Hilton Garden Inn, este rezultatul unei aliante intre Produsul Anului si Cannes Lions Romania. Scopul evenimentului e acela de a aduce marketerilor informatie de ultima generatie din zona de trend si inovatie, aliniind pentru prima data subiecte de pe agenda politica globala – vezi Natiunile Unite – creativitate si business.

 

Mihaela Paduraru, Country Manager la Produsul Anului, va discuta, din perspectiva inscrierilor competitiei internationale, ce inseamna inovatie pentru companiile care au primit votul consumatorilor.

Doru Mitrana, Global Reporting Initiative (GRI) Certified Trainer,  va discuta despre ce inseamna Obiective Globale pentru Dezvoltare Sustenabila din perspectiva Natiunilor Unite si cum business-urile inteligente isi aliniaza deja agenda la cele 17 Sustainable Development Goals confirmate de UN in septembrie anul trecut drept misiune pentru urmatorii 12 ani.

Teodora Migdalovici, Ambasador Cannes Lions Romania, va integra subiectele legate de inovatie, sustenabilitate, politici globale si branduri inteligente intr-un discurs despre creativitate si ADN-ul brandurilor futuriste. De asemenea, va prezenta cea mai recenta categorie de competitie de la Cannes, cu focus pe intersectia dintre obiective de business, obiective globale in sustenabilitate si idei remarcabile care schimba lumea.

Intr-o scanare de profunzime a trendurilor din creativitate, marketing, inovatie si politica globala, evenimentul va defini rolurile si profilul brandurilor inteligente in secolul 21, conectand intr-o poveste coerenta finante, politica, inovatie si comunicare contemporana.

Despre ce se va discuta la The Future Of Brands?

Teodora Migdalovici: Sustenabilitatea nu este doar un trend si nu este doar un fason. Nu e un fason al Cannes-ului, e aici sa ramana. Spun asta si din perspectiva celei mai noi categorii, pe care o lanseaza festivalul anul asta si care este dedicata acestor obiective globale, pe care le-a reenuntat Organizatia Natiunilor Unite, in Septembrie anul trecut, despre care o sa vorbeasca Doru mai mult.

La The Future Of Brands voi povesti despre intersectia dintre ce asteptari, din perspectiva creativitatii, au Cannes-ul si comunitatea creativa globala, despre inovatie care devine parte din comunicare si pe de alta parte ce presiuni de business au companiile, care trebuie sa livreze si din perspectiva economica.

Oriunde ne-am uita, in lumea asta, oamenii isi privesc guvernele cu scepticism. Asta vara la Cannes, ziceau fetele de la Pussy Riot ca suntem in epoca asumarii ledership-ului personal si ca guvernele nu au incetat sa-si dezamageasca alegatorii, de la un continent la altul. Din pozitia asta, brandurile sunt cele catre care se uita societatea si de la ele se asteapta rezolvarea problemelor celor mai diverse – de la plasticul din ocean, la incalzirea globala, educatie sau gender gap.

Devine foarte interesanta alinierea asta a planetelor, intre obiectivele Natiunilor Unite, ce asteptari are societatea de la brandurile smart si ce au brandurile de facut in contextul asta. Despre asta va fi vorba la The Future Of Brands.

cropped-brands_banner2.png

Ce spun speakerii ca aduce nou The Future Of Brands?

Doru Mitrana: Este primul eveniment din Romania (de care stiu eu) care pune in legatura directa cei mai importanti contributori la dezvoltarea durabila: oameni de companie, agentie si sustenabilitate. Un fel de “The Good, the Bad and the Ugly” in care, pana la final, toti capata profil de eroi.

Mihaela Paduraru: Obiectivul “Produsul Anului” este acela de a fi un ghid pentru cele mai noi produse de pe piata si producatorii lor, recompensand inovatia. Dincolo de Gala, am decis ca, din 2018, sa generam evenimente alaturi de parteneri care impartasesc acelasi interes pentru idei curajoase, care provoaca si reinventeaza categorii, pentru trenduri si inovatie.

Teodora Migdalovici: The Future Of Brands pune pentru prima data la aceeasi masa subiecte care tin de agenda politica globala, pe de alta parte miza economica si obiectivele financiare pe care le au companiile astazi si, evident, asteptarile din partea societatii, ca brandurile sa se miste intr-un mod inteligent si empatic, in raport cu audientele lor. E cu adevarat pentru prima data cand politica, finante, dimensiune sociala sunt discutate la aceeasi masa, sub aceeasi umbrela.

Eu tocmai ce m-am intors de la Dubai Lynx, am tolba plina de informatii relevante si de studii de caz absolut remarcabile, la care piata locala n-a avut acces. Balcanismul nostru rezoneaza cu Orientul Mijlociu foarte bine. O sa gasim studii de caz care ar da foarte bine si in Romania. MENA este o piata emergenta, este o piata in care lucrurile inca se aseaza. Asta de asemenea rezoneaza cu ceea ce se-ntampla in Romania. Le voi aduce deci oamenilor studii de caz de la Dubai Lynx, care s-a terminat acum doua saptamani, deci va fi foarte “la cald” totul. Acestea sunt lucruri pe care in Romania nimeni altcineva nu le face.

Cum s-a nascut The Future Of Brands?

Teodora Migdalovici: Am ajuns sa facem evenimentul in formula asta pentru ca am urmarit ce se-ntampla in piata locala de evenimente. M-a surprins lipsa de conectare cu ce se-ntampla la nivel global. Oamenii pedaleaza pe aceleasi mecanisme, pe aceleasi rutine. Ce observ eu in vibratia globala, pentru ca merg la cel putin patru festivaluri pe an, este ca CSR-ul a evoluat intr-o directie foarte intersanta. E vorba de o directie care pune semnul egal intre ce se-ntampla in politica globala, la nivelul Natiunilor Unite, cu interesul si asteptarilor oamenilor din audienta si cu un raspuns pozitiv la presiunea economica, integrand inovatia in fiecare gest din comunicare.

CSR-ul nu mai este un “nice-to-have”, nu mai e o treaba pe care o are departamentul de PR sau o tanti care se ocupa si de HR si de CSR, pentru ca le pune pe toate impreuna. Nu! Este o treaba care tine de mecanismele de productie, de inovatie, de modul in care este construita o companie, pana la modul in care compania respectiva, prin brandurile ei, impacteaza societatea sau mediul. CSR-ul si inovatia fac parte astazi din ADN-ul de business si asta e un lucru pe care l-am remarcat ca o tendinta globala, dar pe care la noi il vad doar punctual, insular, incipient, si simt ca masa jucatorilor din zona asta de Marketing + CSR + PR + Branding are o perspectiva difuza, pe care evenimentul nostru isi propune s-o clarifice.

Totul a pornit din nevoia de-a aduce un pic de claritate si de a alinia energiile locale, la ce se-ntampla in afara. Am avut tot felul de discutii in spatele scenei, pana am pus evenimentul pe picioare. La un moment dat discutam cu fetele de la “Produsul Anului” si ele spuneau ca “la noi sunt o multime de companii, care sunt reprezentantele unor multinationale. Continutul informatiei de Marketing vine gata mestecat. Ce imput pot avea oamenii respectivi?!”

Am ajuns cumva la concluzia ca e datoria noastra sa le oferim oamenilor perspective. Nu stii niciodata cum iti infloreste samanta, pe care tu o pui acolo. Poate azi informatia de tip inspirational nu poate face o schimbare majora, nici maine, dar poate peste un an sau peste doi, odata ce au setarea mentala potrivita, companiile active in Romania pot veni intr-adevar cu proiecte pe care, global, intreaga retea le va integra.

Eu nu cred ca Romania trebuie sa fie doar o piata de desfacere de idei, cred ca Romania poate sa genereze idei. Ca Romania sa genereze idei, Romania are nevoie de inspiratie. Cred ca rostul meu asta e, cateodata muza, cateodata alchemist! Imi place sa-i inspir pe oameni, avem atat de multa informatie, nu e pacat sa nu facem asta?!

Ce impact iti doresti sa aiba prezentarea ta asupra audientei ?

Mihaela Paduraru: Sa ofere o perspectiva practica a felului in care viziunuea unui brand se poate transforma intr-o solutie concreta ce raspunde nevoilor consumatorului final.

Doru Mitrana: Imi doresc sa scutur praful de pe CSR, sa demonstrez, fara a contesta reprosurile si suspiciunile pe care si le-a atras in timp, ca avem in continuare, poate mai mult decat oricand, nevoie de CSR.

 Ce avem de invatat de la The Future Of Brands?

Mihaela Paduraru: Prezentarea mea va aduce in prim plan inovatii ale brandurilor premiate de catre consumatori in cadrul competitei “Produsul Anului” la nivel global.

Doru Mitrana: In urma cu mai bine de zece ani agentiile de advertising aduceau concepul de CSR si il promovau in randul companiilor din Romania ca pe un nou diferentiator de brand. Intre timp atat teoriile cat si perceptia publica privind responsabilitatile unui business au evoluat, astfel incat astazi este inca o data nevoie de creativi si strategi pentru a face trecerea de la CSR 1.0 la CSR 2.0, de la “business as usual” la “sustainable business”, de la “nice to have” la “must”. Prezentarea mea isi propune sa raspunda la intrebarile “De ce?” si “Cum?” poate fi facuta aceasta tranzitie.

Teodora Migdalovici: Lucrurile sunt simple. Ce pot altii sa faca si nu putem noi? Foarte multa lume o sa-mi spuna ca zona asta din Middle East are foarte multe resurse. Dar acum cincizeci de ani oamenii astia mergeau pe camile si cautau apa, sa ne-ntelegem. Inca inainte de a da de petrol, au facut tot din nisip si vointa.

Cultura perlelor a fost dezvoltata in aceasta zona, era una dintre putinele activitati lucrative. Pana la urma ce e o perla?! Un fir de nisip care a stat intr-o scoica. Nu e nicio mare branza, daca stai sa te gandesti. Au stiut sa pozitioneze acest fir de nisip care a crescut in scoica, sa-l vanda, sa faca o industrie din asta. Au trebuit sa se descurce cu atat de putin, in vreme ce noua nu ne-a lipsit chiar nimic. E totul o treaba de management, inclusiv de managementul ideilor.

Ce m-a lasat masca la Lynx?… Si nu poti spune ca oamenii astia nu au resurse in secolul 21, dupa ce, in anii 70 au gasit petrol si mai apoi au facut focus masiv pe turism. Despre ce vorbesc ei la Lynx?! Despre “Data is the new OIL”. Oamenii astia sunt in permanenta cautare de solutii alternative, se comporta de parca petrolul s-ar termina maine si stim ca nu se-ntampla asta chiar imediat. Ii vezi foarte structurati in a face performanta mondiala si, repet, acum cincizeci de ani in Abu Dhabi, cautau apa pe camile sau o aduceau de la distante mari.

Ce ne lipseste, daca vrei, este vizunea, inspiratia si increderea in noi si curajul de a face lucruri. Ca sa le faci ai cateodata nevoie de modele, de inspiratie, si imi place sa cred ca The Future Of Brands o sa aduca asta.

Cui se adreseaza evenimentul?

Teodora Migdalovici: Exista prejudecata ca Festivalul de la Cannes este doar pentru agentii. Nimic mai gresit! De cativa ani Cannes-ul cultiva cu foarte mare atentie zona marketerilor, iar The Future Of Brands este un eveniment care vorbeste mai ales cu marketerii. La drept vorbind, ei au painea si cutitul. Ei au resursele, ei au decizia, si daca nu sunt ei foarte informati, cum sa poata valida directii care vin din partea agentiilor?! Mie mi se pare ca un marketer educat genereaza un brief remarcabil, genereaza idei si solutii de Cannes si care bifeaza, cu certitudine, si Effie. De asta mi se pare foarte important sa vorbim cu marketerii si sa le dam informatie in primul rand lor.