Phoenix Media a lansat zilele acestea VDO (Video Dynamic Offer). Din cate declara pe parcursul anului trecut Dio Boaca, Managing Director, acest lucru este parte dintr-un plan mai amplu pe care compania il urmareste, in sensul digitalizarii avansate. Despre aceasta ultima lansare, despre situatia actuala a industriei, in acest context pandemic, ca de altfel si despre planurile de viitor ale Phoenix Media, i-am adresat lui Dio cateva intrebari.
un interviu de Marian Costache, din seria #reinventyourself #reinventyourbusiness
Care au fost primele feedback-uri pe care le-ati cules la lansarea VDO?
Ieri am lansat VDO, ii spunem noi, iar aceasta face parte dintr-un proces indelungat, a carui finalitate o vom vedea la sfarsitul acestui an, de a digitaliza orice se poate digitaliza in Phoenix.
Este un sistem de ofertare absolut fenomenal, este unic. Daca ma intrebi cum mi-a venit ideea, nu stiu sa-ti spun. Nici nu mai stiu daca a fost neaparat ideea mea. Imagineaza-ti ca fiecare oferta vine insotita de un link video, in care sa vezi primele cinci panouri, ca importanta pentru tine, din cele 40-50 pe care intentionezi sa le cumperi, in care sa vezi video acele panouri, impreuna cu absolut toti KPIs, toate datele de media (datele demografice, GRP, TRP, afinitate, reach) si binenteles costul.
Acest spot, care tine undeva pana la un minut si jumatate, se termina in dashboard-ul dinamic, in care vezi ceea ce contine oferta, toti acei parametri, plus hartile necesare, panourile, in asa fel incat sa nu mai fie necesar decat sa dai “OK”, iar campania sa poata incepe.
#templatevideo
Am reusit ceva fantastic, n-am vazut asta nicaieri, in nicio industrie. Ma si mira faptul ca lumea a ramas doar la o ofertare in Excel si in PDF. Ma mira pe de-o parte, pe de alta parte inteleg. Este destul de complicat sa faci un spot video. Imagineaza-ti ca noi am automatizat acest sistem. In baza unui template, reusim sa scoatem aceasta oferta, la 20-30 de secunde dupa ce a fost conturata cererea.
E uluitor! Daca un client cere 17 oferte, are 17 spoturi video. E un lucru ce cu siguranta va impinge Outdoor-ul si Outdoor-ul Digital mult mai in fata, si va fi perceput complet diferit de cum era perceput in anii trecuti.
Pana la urma e o lupta personala, in a pune Outdoor-ul acolo unde-i este locul. Ti-am spus in ultimele interviuri, Outdoor-ul merita sa fie pe Locul 2. Este mult mai inovativ, este mult mult mai usor de folosit, mult mai tehnologizat, decat TV-ul.
#digitalizare
Pandemia ne-a ajutat si ne ajuta in continuare, deoarece digitalizarea este mult mai usor acceptata de catre toata lumea si este privita ca o necesitate. Asta ne impinge mai rapid, catre Locul 2 din piata, worldwide, si sper eu chiar si in Romania, din punct de vedere revenue.
Momentan suntem jos, din punct de vedere al cifrei de afaceri, dar toata aceasta resetare, cu pandemia, cred ca e un inceput fantastic. Citeam de dimineata, un mare bancher declara ca dupa aceasta pandemie, mai mult sau mai putin, cu totii plecam de la acelasi nivel. S-au resetat lucrurile si sunt sanse foarte mari sa ajungem mult mai departe.
Cum a trecut Phoenix prin pandemie si cum ai trecut tu, Dio, prin asta?
Pandemia e o chestie pe care nimeni nu stia cum s-o abordeze, cum s-o vada. Pentru toti a fost un soc naucitor! Pentru mine este uimitor cum Bill Gates spunea acum 3-4 ani ca exista sansa sa ne intalnim cu o pandemie.
Iti dai seama ca noi nici nu stiam ce se intampla. Noi am citit despre Gripa Spaniola, abia acum cand am intrat in pandemie, ca stateam pe-acasa si n-aveam ce face, dar cine a gandit-o vreodata?!
E o chestie care se intampla la 100 de ani, si speram sa se-ntample DOAR la 100 de ani, un soc fantastic. E o lebada neagra. Normal ca va reseta totul. Normal ca iti va da o alta viziune, asupra a ceea ce faci. Noi Phoenix, implicit eu, am abordat clar, de la-nceput, aceasta pandemie cu optimism. Din punctul meu de vedere, a fost unica sansa de a putea merge mai departe, in a construi lucruri.
#freeze
Dupa cum iti amintesti, cand absolut totul a intrat in “freeze”, noi am lasat ecranele deschise si am invitat toata piata sa-si expuna spoturi, poze, GIF-uri, orice aveau ei, pe aceste ecrane. Pentru ca lume a fost pe strada, chiar si in cele mai negre vremuri, acel lockdown din 16 Martie, pana in 15 Mai. Atunci a fost cel mai greu, mai ales ca nu vedea nimeni “luminita” si nu stiai ce sa faci. Atunci nici macar scenarii nu puteai sa-ti faci, si sunt convins ca si tu erai la fel. Am avut si un interviu atunci si discutam asta.
Una peste alta, Phoenix a iesit cu fruntea sus, din 2020. Nu cred ca e cazul sa discutam aici despre cat am pierdut, cat am castigat, sau daca am fost pe breakeven. Pot sa spun ca ni s-a marit cota de piata, iar asta s-a intamplat datorita scaderii intregii piete. In concluzie, am iesit bine.
Totodata, din datele pe care le vad si le observ si din ceea ce culegem si noi, comparandu-le cu tot ceea ce se-ntampla pe piata, vad un lucru fantastic. Cred ca in acest moment Phoenix Media este leader-ul publicitatii stradale din Bucuresti. Cand spun asta, ma refer strict la veniturile pe care le facem noi in Municipiul Bucuresti, ceea ce e un prim pas castigat, in dorinta noastra de a transforma, de a digitaliza si a aduce Outdoor-ul secolului 21 si in Romania. E un prim pas. Suntem bucurosi, daca este adevarat ceea ce-ti spun, dar eu asta cred, cu tarie. Dupa asta mai urmeaza inca un pas, dar acesta va veni in cativa ani.
#piata
Din punct de vedere piata, lucrurile astea ar trebui sa dea de gandit. Sa fii tu in anul 2007-2008, sa ai 80 de milioane de euro, sa scazi tu pana in 30 de milioane, in 2 ani, dupa care 9 ani de zile sa ajungi in 39-40 de milioane de euro, e rusinos pentru industrie! Pentru ca nu s-a facut nimic!
Cererea era mica, oferta era mai mare, an de an si mai mare, si mai mare. Normal ca s-au canibalizat toate lucrurile. Normal ca exista panouri murdare. Normal ca au fost panouri care n-au fost renovate, pentru ca preturile au fost foarte mici. Si e normal sa fie preturi mici.
#quality
Daca oferta e de douazeci de ori mai mare decat cererea, nu e normal ca pretul e foarte mic?! Daca pretul e foarte mic, de unde imbunatatiri, de unde panouri quality?!
Cred ca si noi am avut un aport destul de mare, in aceasta privinta, si vedem ca in ultimul an de zile, paradoxal in an pandemic, sunt companii mari, companii serioase, care au inceput sa investeasca in structuri frumoase, in structuri digitalizate, in panouri foarte frumoase. Nu vorbim neaparat doar de Digital Outdoor. Sunt foarte multe structuri quality.
Structurile celelalte, incetul cu incetul, vor fi abandonate. Cu cat se curata mai repede piata, cu atat Outdoor-ul va avea de castigat. Este inadmisibil ca o industrie intreaga, cu zeci de mii de panouri, mesh-uri, structuri, sa faca 25 de milioane de euro pe an! Este inadmisibil!
Ce concluzii pretioase a adus 2020, pentru piata de publicitate Outdoor?
Eu cred ca s-au convins de mai multe lucruri. S-au convins ca fara investitii sunt pe marginea prapastiei. Se termina totul. Ne inchidem!
Pe langa partea de investitii, trebuie sa-nceapa si partea de transparenta. Trebuie sa fim mai transparenti, sa avem rapoarte mai rapide, sa comunicam ceva clientilor, sa le spunem niste povesti. Au inceput sa se convinga ca este nevoie de asa ceva. Unii incep sa faca acest lucru, altii nu!
Eu iti garantez ca altii vor disparea, incet si sigur, mai ales in lumina noilor evenimente, care se-ntampla acum in Bucuresti, in Sectorul 1.
Tii minte, ca m-ai intrebat la un moment dat si ti-am dat un raspuns foarte haios, despre cum voi vedea piata de publicitate, dupa alegerea noilor primari. Ti-am dat un exemplu, melodia 13, de pe albumul “Kill Bill”, volumul 1. Ea se intituleaza “Flower Of Carnage”. Asta se-ntampla.
Nu functioneaza la infinit asta, nu poti sa pui 75 de prisme. Nu poate unul sa vina si sa investeasca 50.000 de euro intr-un ecran, iar langa el sa vina altul, ca sa puna o prisma.
#curatenie
Este un lucru fantastic ca se-ntampla aceasta curatenie. Logic ca, din cate am inteles, se vor schimba multe lucruri. Toata lumea va avea un pic de suferit, dar dupa aceea, sper si cred, vom creste pe o baza sanatoasa, pe o baza corecta.
Cine are locatie pe privat, plateste pe privat. Vrei sa fii pe domeniul public? Nicio problema, cream o licitatie si cine poate sa dea mai multi bani sa stea pe licitatia aceea. Asta este un soc, pentru foarte multi, pentru ca multi s-au crezut mari vanzatori.
Iti povesteam de soacra-mea, de multe ori, in interviuri. Saraca are 84 de ani. Cand pui panou, cub sau prisma, la Universitate sau la Romana, nu esti vreun vanzator! Soacra-mea il vinde cu bataie! Unde mai pui ca nici nu raspunde de doua-trei ori la telefon, ca asa vrea ea. Ala nu e Outdoor! Asta nu se-ntelege, nu e Outdoor.
#realestate
Daca as fi Trump sau daca as vorbi cu Trump, sunt convins ca ar folosi un text de genul urmator: “It’s a tremendous experience to work with Phoenix Media! Because without them, the Outdoor industry is only a real estate.”
Trebuie sa iasa din partea aia de Real Estate, trebuie sa intre si sa-nteleaga ca Outdoor-ul inseamna mai mult decat locatia aia, pusa anapoda si ilegala. Suntem oameni care mai avem un pic si trebuie sa ne vaccinam obligatoriu, deci avem o varsta. Cand pui un panou ilegal, sunt venituri ilicite! Mai tii minte, ca si-n BD era asta cu ilicitu’. Asta este, trebuie sa resetam industria!
Industria asta, daca se reseteaza si daca plecam toti cu aceleasi sanse egale, atat pe domeniul privat, cat si in licitatiile din domenil public, aceasta industrie in 3-4 ani va ajunge la 100 de milioane de euro. Pentru ca asa este normal si acolo ii este locul.
Nu sunt suparat pe nimeni, n-am nimic cu nimeni, doar vreau sa inteleaga lumea. Cat a mers, a mers, daca acum se da un reset, sa profitam de el. Ca sa nu-si imagineze nimeni, ca daca peste 4 ani se schimba primarul si iarasi vin prismele, nu ma duc si fac plangere peste tot! Ca eu nu mai vreau asta, ca am vazut cum e! Daca se va ajunge acolo, nici macar nu mai e nevoie sa ma sune cineva, sa ma intrebe cine a facut-o. Eu o fac, personal!
#calitate
Nu mai vreau mizerii din astea! Vreau sa facem un outdoor de calitate, vreau ca un panou sa coste 1000 de euro, pentru ca aia e valoarea lui. Trebuie sa intelegem piata, trebuie sa intelegem ca exista clienti care sunt obligati sa consume pe Outdoor.
Nu se poate, la Sofia vand aia panoul cu 350-400 de euro, pe doua saptamani. La Sofia?! Castiga cu succes concursul de cea mai urata capitala europeana, n-ai cum, n-are cine sa se bata cu ea, sunt locuri libere.
La Sofia, cea mai mare distractie a lor este sa mearga in alea trei mall-uri. Am business acolo si stiu exact ce spun. Astia sunt. Oamenii sunt minunati da’ n-au ce, ca asa e la ei. In Sofia exista certificat de deces, care nu exista in Romania, pentru moartea de plictiseala!
#piata
Asta e, ca n-ai cum, nu e nimic de facut. Ei, si-acolo se vand cu 800 de euro, panourile pe luna, iar la noi se vand cu 200. Aici am ajuns, pentru ca sunt mii, zeci de mii de panouri. Si venim cu fraza: “e loc pentru toata lumea!” Nu, nu e loc pentru toata lumea. E loc pentru aia care muncesc, pentru aia care construiesc, pentru aia care inoveaza, nu exista loc pentru toata lumea in nicio industrie. Nu mai e piata, pentru toata lumea.
O sa urlu si o sa tip cat pot, fara niciun fel de discutie. Outdoor-ul trebuie sa se construiasca pe baze corecte. Nu scrie nicaieri ca intr-o campanie de 50.000 de euro trebuie sa ai 700 de panouri.
Vine SAO. Ne intoarcem frumos la date, ne intoarcem la cifre, incercam sa le-ntelegem, si o sa vedem ca am dreptate.
Cum simti ca a-nceput 2021 si ce fel de an crezi ca va fi, pentru Phoenix?
Eu sunt foarte increzator in 2021. Va fi un an bun, pentru Phoenix.
Phoenix munceste si va lansa foarte multe lucruri, in 2021. Gandeste-te ca nu mai tarziu de 2 Aprilie vom avea prima aplicatie de Mobile, compliant atat cu IoS, cat si cu Android, din industria de Media romaneasca. Pe 2 Aprilie, toata lumea va putea sa si-o download-eze. Va fi un lucru fantastic, vei avea absolut tot ce tine de relatiile noastre contractuale si din toate punctele de vedere, a campaniilor, in telefonul tau.
Tii minte foarte bine, trebuia s-o lansam anul trecut. Am vorbit de ea la evenimentul din 2019, ultimul pentru noi. Pandemia ne-a dat un pic peste cap, am mai vrut eu o gramada de imbunatatiri. Una peste alta, suntem gata cu ea.
#newsletter
Vom mai lansa, inca, foarte multe lucruri incredibile, legate tot de partea de digitalizare, in 2021. Pe data de 26 Martie, o data foarte importanta pentru noi, o sa trimitem catre piata un newsletter, in care vom anunta o parte din aceste lucruri. Ele sunt structurate, avand in vedere inceputul si sfarsitul de an, impreuna cu evenimentul din Septembrie.
Se munceste la foc continuu. Sunt 3 echipe de outsourcing, plus echipa noastra interna, care lucreaza pe constructie de softuri, pe interactiunea dintre toate softurile, pe care le avem. Avem si intern de facut o gramada de upgrade-uri, pentru ca timpurile s-au schimbat. Vreau mai mult, colegii mei vor mai mult. Vad ca totul este posibil si atunci n-avem de ce sa nu facem lucruri de genul asta. O sa avem niste lucruri foarte importante, legate chiar si de tehnologie, o sa cochetam si cu blockchain-ul. Toate la timpul lor, pentru chestia asta.
#smartcity
Vorbeam de Smart City. Toate datele vin dintr-un ecran, Smart Screen – Smart City. Aceste ecrane stradale iti pot aduce plusvaloare, digitalizare si tot ceea ce-si doreste un oras. Imagineaza-ti ca noi putem sa livram date catre primarii. Putem sa numaram intersectiile, sa dam date demografice, sa spunem unici, sa facem multe chestii prin softurile noastre. Noi suntem limitati de GDPR dar ei, ca institutii publice, ale statului, pot sa preia si sa faca lucruri de genul asta.
#digitalizare
Mi-e greu sa cred ca in procesul asta de digitalizare fortata, mai ales pe programul de 30 de miliarde de euro, care ne vine de la UE, in care o proportie uriasa este pentru digitalizare, nu se vor observa astfel de lucruri. Citeam ca Bucurestiul are cel mai prost trafic din lume, peste Bangkok, peste New York. Trebuie digitalizare! Cu o bucatica mica putem sa ajutam si noi.
Ai intersectii, vezi exact, panourile astea au niste camere, numara, vezi niste fluxuri. Poti sa corelezi niste semafoare, in functie de ce se-ntampla acolo. Putem sa dam datele, ca le avem la nivel de minut. Numai asa se poate evolua.
Cred cu tarie ca 2021 va fi un an fantastic. Oricum, vom lansa foarte multe premiere!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.