Gabriel Eremia (Advertising Unplugged): „Fiecare generatie are o responsabilitate fata de cele care vin si un rol esential in educarea acestora”

Gabriel Eremia, profesionist cu peste 15 ani de experienta in dezvoltarea si implementarea strategiilor integrate de marketing, comunicare si management de produs, a lansat Advertising Unplugged, o platforma de learning si perfectionare pentru pasionatii de advertising. Platforma debuteaza cu podcastul cu acelasi nume, care abordeaza subiecte variate si actuale din universul de marketing, publicitate si comunicare, dezvaluind povesti reale, autentice, dar si experiente „behind the scenes” din MarComm-ul romanesc. Podcastul Advertising Unplugged isi propune sa le vorbeasca pasionatilor de advertising, indiferent ca activeaza intr-o companie sau agentie.

Am aflat mai multe detalii chiar de la Gabriel Eremia.

un interviu de Romanita Oprea, din seria #perspective

Care ai spune ca sunt tendintele in marcomm-ul romanesc in 2023?

Principalele tendinte in 2023 raman apetitul romanilor pentru consumul video online (in special YouTube si TikTok) si communicating with purpose. Acestea s-au accelerat in ultimii ani si se mentin pe o traiectorie ascendenta, fiind cu atat mai relevante cu cat sunt comportamente care merg dincolo de marcomm. Astfel, romanii consuma foarte mult YouTube si isi iau foarte multa informatie tehnica din aceasta platforma. De asemenea, podcasturile incep sa isi gaseasca un loc din ce in ce mai puternic in viata oamenilor si exista deja proiecte consacrate ce abordeaza teme diverse, foarte multe de entertainment, dar nu numai. Cred ca anul acesta zona edutainment va creste si vor aparea tot mai multe podcasturi axate pe anumite arii si industrii.

Care dintre ele rezoneaza cel mai mult cu filosofia ta de business si de ce?

Ambele sunt esentiale din punctul meu de vedere, mai ales ca sunt pasionat si de digital edutainment. Consider ca fiecare generatie are o responsabilitate fata de cele care vin si un rol esential in educarea acestora. Este randul generatiei din care fac parte sa isi asume aceasta responsabilitate, cu metodele si instrumentele actuale.

Ce te-a determinat sa lansezi Advertising Unplugged?

Tocmai constientizarea acestei responsabilitati despre care am vorbit. Dincolo de aportul pe care il aduc in business, am simtit nevoia sa ofer, la randul meu, ceva inapoi noii generatii de marketeers. Asa a luat nastere Advertising Unplugged – un podcast onest, in care aducem la masa oameni din marcomm si abordam subiecte din industrie, cu scopul de a-i pregati pe studenti si pe cei care vor lucra in domeniu. Le dezvaluim cum arata aceasta lume din interior, pentru a sti la ce sa se astepte in momentul in care vor face parte din ea. In acelasi timp, am vrut sa cresc gradul de constientizare asupra unei boli foarte rare – o mutatie patogena BPAN a fetitei mele, Ema, asa ca Advertising Unplugged are un dublu scop.

Ce planuri ai cu platforma pentru 2023?

Urmeaza sezonul 2, cu un format similar celui din primul sezon, in care invitati vor fi heads of departments, atat de la clienti, cat si din cadrul agentiilor. Vom analiza in detaliu modul in care s-au realizat cele mai relevante campanii la care au lucrat, de la idee si concept creativ la implementare sau monitorizare.

Cum ai ales colaboratorii acestui proiect?

Oamenii din echipa Advertising Unplugged au fost alesi astfel incat sa existe o abordare complementara. Toti suntem la prima experienta de acest fel, dar ne dorim acelasi lucru – sa contribuim pozitiv si sa le dam o mana de ajutor generatiilor care vin.

Cum iti alegi subiectele si oamenii pe care ii intervievezi (ce criterii trebuie sa indeplineasca)?

In viata fiecare inceput este mai frumos cand ai prietenii alaturi, drept urmare invitatii din primul sezon sunt oameni pe care i-am cunoscut in business de-a lungul anilor si care mi-au devenit prieteni buni. Mai mult, sunt profesionisti care au simtit ca au aceeasi chemare si au vrut sa se alature acestui proiect. Am fost insa atent sa echilibrez podcastul cu profesionisti atat de la client, cat si din agentii, pentru o perspectiva completa asupra industriei. Subiectele sunt alese pornind de la ceea ce il face unic pe fiecare invitat, avem insa si cateva intrebari standard, de business. Nu urmarim sa aratam doar cine este omul in business, ci sa aducem o perspectiva personala.

Cum iti doresti sa evolueze acest proiect in timp?

Desigur ca imi doresc sa devina un podcast de referinta pentru industria marcomm din Romania, astfel incat in momentul in care sunt lansate campanii sau proiecte outside the box, ele sa fie prezentate in cadrul Advertising Unplugged. Cel putin la fel de mult, insa, imi doresc sa devina un podcast de referinta si pentru institutiile de invatamant care au in curriculum subiecte de marketing si/sau advertising, iar studiile de caz din sezonul 2 si sezoanele urmatoare sa fie incluse in discutiile de la cursuri.

Cum va diferentiati de alte platforme de marcomm de pe piata?

Marcomm-ul este o industrie foarte competitiva, dar perspectiva pe care mi-am propus sa o ofer este mai degraba una colaborativa. De altfel, sunt si foarte putine platforme ce abordeaza acest gen de continut, astfel incat este foarte greu sa vorbesti de diferentiere. Vreau sa invit si alti oameni din industrie sa se implice activ si sa dezvolte continut de edutainment, indiferent de format, pentru a facilita accesul noilor generatii la informatii utile, care le vor simplifica experienta de lucru.

Ce reprezinta, din perspectiva ta, o campanie curajoasa?

Din punctul meu de vedere, o campanie curajoasa este o campanie care isi asuma un rol de educatie intr-un domeniu care nu este inca exploatat si cunoscut in piata. Curajul tine de determinarea de a pune pe primul loc potentialul pe termen lung, chiar daca poate profitul sau rezultatele pe termen scurt nu se anunta la fel de mari.

Da-ne 3 exemple de astfel de campanii care nu sunt realizate de compania pentru care lucrezi.

Printre campaniile care m-au impresionat prin curaj se numara cea din 2019 pentru Corona – Pay with Plastic, dar si cea recenta a Apple, The Greatest. As mentiona si campania Imagine semnata de agentia CPB London pentru a marca Ziua Internationala a Femeii in 2022.

Se tot spune ca tinerii nu mai sunt atrasi de publicitate ca acum cativa ani, ce parere ai? Cum va propuneti sa reusiti sa readuceti aceasta pasiune, sa faceti marcomm-ul sexy din nou?

Nu as spune neaparat ca tinerii nu mai sunt atrasi de publicitate. Tine si de noi, cei din industrie, sa le mentinem interesul treaz, sa continuam sa comunicam pe teme de marcomm, folosind platformele in care tinerii sunt prezenti si al carui continut il consuma, pentru a ajunge usor la ei si prin limbajul potrivit. Cred ca lumea marcomm are nevoie de cat mai multe persoane care sa vorbeasca pe intelesul tinerilor, sa se apropie de ei, sa incerce sa creeze o legatura autentica. Este exact ceea ce isi propune acest podcast.

Pana la urma, in spatele tuturor campaniilor, inclusiv cele premiate si super-premiate, sunt oameni ca si ei, care au pornit tot de pe bancile facultatii, iar unii dintre ei chiar recent. Marcomm-ul este una dintre putinele industrii in care poti sa incepi de la zero – fie intr-o agentie, fie la un client – si in acelasi an sa ajungi sa castigi un premiu la o competitie de renume.

Cum gasesti inspiratie?

Pentru mine inspiratia vine prin explorarea continua a lucrurilor noi si prin expunerea constanta la experiente sau oameni diversi. Gasesc inspiratie in tot ceea ce fac zi de zi, testez multe idei si perspective, uneori chiar prin joaca. De asemenea, ma inspira persoanele cu care interactionez, familia mea sau activitatile pe care le fac.