Elena Bululete (Conan PR): „Vrem să continuăm să ajutăm clienții să se implice și să participe mai mult la rezolvarea problemelor societății”

Agenția independentă de comunicare, Conan PR, a împlinit 13 ani de activitate în acest an. Cu un portofoliu de clienți atât internaționali, cât și locali, din multiple industrii, de la Tech/IT sau HR, până la Retail sau FMCG, agenția a lucrat cu peste 100 de branduri și companii. Conan PR a încheiat 2022 cu o cifră de afaceri de 934,800 de euro, cu 35% mai mult decât în 2021. 

Am vorbit mai multe despre ce au însemnat acești ani, precum și ce își dorește de la viitor cu Elena Bululete, Managing Partner-ul agenției.

un interviu de Romanița Oprea, din seria #perspective

Ce te-a determinat să pleci pe cont propriu acum 13 ani?

Oricât de clișeistic ar suna, nevoia unor noi provocări. Eram deja de niște ani în același rol în agenția care mi-a aprofundat apetitul pentru comunicare și voiam să văd cum e și pe cont propriu. Răspunsul la care am ajuns, destul de repede, este ‘greu și frumos, în același timp’.

Cu ce gânduri si planuri ai pornit la acel drum? Cum s-au schimbat ele pe drum?

Mi-am început cariera în comunicare în urmă cu aproape 20 de ani, când era glamorizat workoholism-ul, când munceam zi-lumină și, deseori, weekendurile. Am început agenția alături de partenerul meu, Andrei, și ne-am propus să facem din Conan un loc în care colegii să se simtă respectați, clienții să ne trateze ca pe niște parteneri și noi să fim ok cu deciziile luate. 

Au fost momente pe parcurs când ai vrut să renunți? Daca da, de ce?

Da, au fost mai multe momente, în primii ani de antreprenoriat, pentru că nu am pornit la drum așa cum se face, cu un plan de business în spate. Eram doi oameni de comunicare deveniți oameni de business, cu o agenție pornită într-o perioadă în care încă se resimțeau efectele crizei economice pornite în 2007. Am învățat făcând, și asta nu e mereu optim – te costă timp, nervi și bani.

Dacă te-ai întoarce în timp ce ai face diferit?

Mi-ar plăcea să spun că nu aș schimba nimic, dar, onest, aș face un plan de business pe termen mediu și lung, cu niște proiecții bugetare fezabile. Ce pot să spun cu siguranță este că aș alege tot calea antreprenoriatului. 

Care au fost principalele schimbări care s-au întâmplat în agenție în acești ani?

Toți ăștia 13 ani au fost o schimbare continuă. Am evoluat odată cu piața, cu clienții, cu colegii, cu tehnologia, cu lumea. De fapt, astea au fost constantele antreprenoriatului – schimbarea și adaptarea la schimbare.

Țin minte că la începutul lui 2020 eram siguri că va fi cel mai bun an al nostru de până atunci, dar Universul a zis ‘hold my beer’. 

Cum ați crescut?

Organic: mai întâi 2 colegi, apoi 4, apoi 7, așa încât am ajuns, în prezent, la o echipă de 19 cei mai mișto oameni. Mă bucur să le fiu colegă și să învăț de la ei în fiecare zi. Și le mulțumesc că îmi acceptă (tolerează?) glumele despre care deja se povestește în procesul de induction colegilor noi.   

Care sunt cele mai importante lecții ale acestor ani?

Că oamenii sunt cel mai important asset al unei agenții de comunicare. Spuneam acum câțiva ani, și îmi mențin părerea, că indiferent de cât de mult se va schimba industria din punct de vedere al organizării sau al tehnologiei folosite, în centrul ei se vor afla mereu profesioniști motivați de curiozitate, creativitate și empatie. 

Cine este Conan PR acum in 2023?

Este o agenție așezată, creativă, cu o echipă excelentă și clienți buni, în continuă dezvoltare. 

Ce îți dorești de la următorii ani?

Să continuăm să ajutăm clienții să se implice și să participe mai mult la rezolvarea problemelor societății, să facă lucrurile cu mai mult sens și cu mai multă aplecare spre comunitate. În plus, visul nostru este să facem din Conan un loc în care oamenii își pot dezvolta propriile lor proiecte, ambiții, cariere, să dezvoltăm agenția ca pe o infrastructură care le oferă colegilor resursele să își urmeze fiecare propriul destin.