Cum sa castigi un Leu, in 2018

interviu de Marian Costache

Biroul Cannes Lions Romania lanseaza CIRCUS, o platforma nomada de training si informatii de ultima generatie, despre editia de anul acesta a Cannes Lions, noile categorii, oportunitati pentru tineri, continutul seminariilor, istoria celui mai longeviv festival al ideilor din lume, trenduri in creativitate si feedback pentru studiile de caz pentru cei care si-au propus sa inscrie. Cu aceasta ocazie i-am adresat cateva intrebari Teodorei Migdalovici, Ambasador Cannes Lions in Romania si fondator al The Alternative School for Creative Thinking.

Cum functioneaza Circus?

Este vorba despre prezentari din seria „How to win a Lion”, sustinute la clienti, in agentiile de creatie, media sau PR, in Universitati sau pentru asociatii studentesti. Prima ora, cu focus pe festival, este oferita de Biroul Cannes Lions in Romania. Pentru mai mult de o ora, programul se poate extinde si adapta, contra cost, in functie de imperativele organizatiilor. Posibile topicuri pentru trainingurile complexe includ Eficienta creativa / Gandire critica si Inteligenta Emotionala / Branduri de treaba si CSR contemporan / Varsta si gen. Cum se redefinesc azi si ce impact au in business / Media si PR Creativ  / Servicii bancare si financiare in cheie creativa / Trenduri in Retail / Tehnologie si comert / Consumatorul educat.

Ce a aratat experienta ultimilor ani?

Pana acum cativa ani incurajam inscrierea la categorii mai putin exploatate, gen Direct, Promo & Activation, PR (pe care am si propus-o in economia Cannes-ului, de altfel, stiind ca agentiile de PR din Romania, cel putin in 2006-2008, erau pe val) sau categorii noi, gen Entertainment. A fost o directie utila, pentru ca toate agentiile care au fost ghidate catre aceste categorii si au avut si idei pe masura, au avut de castigat.

In 2018 s-a schimbat complet structura competitiei – bunaoara, una dintre noile reguli este ca nu poti inscrie o lucrare la mai mult de 6 categorii. Tocmai pentru ca sunt atit de multe schimbarile, am simtit nevoia unei prezentari de detaliu. Cat despre trenduri – tehnologie, creativitatea din spatele big data, diversitate si echilibru la capitolul gender gap au fost topicurile foarte cultivate.

De ce Circus, de unde numele asta?

M-ai intrebat de ce Circus. Unul dintre argumente este fix aceasta mobilitate, acest nomadism. Cum merge Circul din oras in oras, asa si noi, din agentie in agentie si de la client la client. Un alt motiv tine de spectacolul, fascinatia si stralucirea unei experiente la un Cirque du Soleil, de exemplu. Te astepti sa fii uimit, surprins, cu respiratia la gura si sa ramai la final cu gura cascata.

Nu de multe ori asta e efectul marilor idei, puse pe scena de la Cannes. Plus, legat de pregatirea de dinainte de festival, ai o menajerie de idei care trebuie domesticite, aduse in arena si puse sa faca spectacol spre deliciul audientei. Cand sar prin inelele de foc ale categoriilor, leii sunt deja un pic domesticiti si antrenati, nu ?

E vorba despre demontarea magiei, fara s-o distrugem. E vorba despre trucurile din spatele scenei. E vorba despre a intelege regulile jocului, dincolo de fum si oglinzi. Sa faci spagatul pe franghie, la inaltime, nu e imposibil. Implica „doar” talent, munca enorma, determinare si uneori acces la mici trucuri care fac marea diferenta.

Cum au fost rezultatele de pana acum, pregatind oameni si companii pentru Cannes?

Prin The Alternative School –  Aur la YL CYBER, aur la YL Design, de 3 ori aur la Roger Hatchuel Category. Oamenii pregatiti aici au continuat sa castige premii la Cannes, an dupa an, in agentiile lor, unii in tara, altii in strainatate, semn ca au fost pregatiti si asezati pe directia potrivita.

Cand am recomandat agentiilor din Romania sa opteze pentru inscrieri la categorii mai putin cautate, lasand de-o parte printul, filmul si outdoor-ul, au venit si primele premii in Romania.

Acum doi ani, directorul de creatie de la Jazz mi-a cerut opinia legat de studiul de caz Ciocarlia, pe care urmau sa-l inscrie la Eurobest. I-am dat toate feedback-urle si ideile pe care le-am considerat utile, pentru a-si imbunatati studiul de caz si am recomandat cu caldura recent lansata Entertainment. Zis si facut. Studiul de caz a fost modificat si imbunatatit, inscris la Cannes in numita categorie. De la niciun premiu la Eurobest, pana la aur la Cannes n-a mai fost decat un pas.

Am lucrat si lucrez cu agentii care tintesc castigarea unui Leu la Cannes, dar cea de care ma simt foarte atasata este New Moment. Cand m-au abordat, mi-au zis ca vor sa devina prima agentie care aduce un trofeu in Serbia. Le-am promis ca fac tot ce-mi sta in putinta, dar ca solutia finala tot la ei este. In timpul trainingului am evaluat potentialul unor idei de a se califica pentru Cannes si le-am selectat pe acelea in care merita investita energie, caci potential de trofeu aveau. Ei le-au dezvoltat, le-au implementat, le-au dus mai departe si 9 luni mai tarziu aceasta agentie aducea primul leu in Serbia.

Fiecare premiu castigat de studenti, veterani ai scolii sau de agentii este meritul lor exclusiv, caci ei sunt „in arena”.

Rostul meu este acela de a depista potentialul, de a-l scoate la lumina, de a-l ajuta sa se materializeze. In functie de unghiul din care privesti, acest input, aceasta contributie, poate fi egala cu zero sau poate insemna foarte mult. As spune ca e fix ca diferenta dintre posibil, probabil si concret, real, materializat.

Perioada in care se poate programa o prezentare este 23 martie – 15 mai. Prezentarile sunt sutinute de Teodora Migdalovici, keynote speaker la congrese internationale de comunicare (Londra, Lisabona, Mumbai, Paris, Singapore, Viena) si trainer pentru companii de talia BAT, Coca-Cola, Google, Mauritius Commercial Bank, Petrom, P&G, Vodafone & evenimentele lor. Teodora este fondator al celei mai premiate Scoli de Gandire Creativa din Europa Centrala si de Est – www.thealternativeschool.com.

Programarea intalnirilor & detalii: ruxandra@canneslions.ro