articol de Marian Costache
In 2017 Romania a primit acces la mai multe categorii de jurizare pentru evaluarile de shortlist, dar PR-ul este singura sectiune pentru care am avut un reprezentant in juriul din Cannes, ce a decis premiantii. Alina Damaschin, Creative Leader si Managing Partner în cadrul Rogalski Damaschin Public Relations, reprezinta anul acesta Romania in juriul Cannes PR Lions. Am avut sansa sa-i adresez cateva intrebari Alinei Damaschin, care a raspuns imediat ce s-a incheiat evaluarea.
Anul asta ai reprezentat industria in calitate de jurat la categoria PR. Care a fost nivelul lucrarilor?
Cannes Lions 2017 a adus o crestere semnificativa a numarului inscrierilor in categorii pe care industria si creativitatea internationala s-a concentrat in ultimul an, dar si o scadere a acestora in unele dintre categoriile traditionale, precum Outdoor sau Print & Publishing. O tendinta valabila si in PR, unde sectiuni ca Internal Communications sau PR Reports au inregistrat un numar foarte scazut de campanii inscrise, fara recunoasteri speciale in festival.
Sectiunile care au explodat numeric si unde s-au regasit campanii puternice, recunoscute in multe cazuri si in alte categorii ale festivalului, au fost Charities & Non Profit, Public Affairs & Lobby, Events & Stunts, Brand Voice & Strategic Storytelling, Social Community Building, Integrated Campaign Led by PR. Campaniile nu sunt doar un etalon in creativitate si executii impecabile, dar cele mai multe cazuri sunt si foarte bine documentate si justificate de rezultate si impact real.
Se spune ca la Cannes vezi, prin intermediul lucrarilor jurizate, starea lumii. Care au fost temele favorite ale brandurilor care au comunicat in PR?
Intr-o perioada in care politicienii sunt din ce in ce mai intoleranti, iar discursul lor se regaseste in multe dintre cazurile prezentate aici, industria creativa pledeaza pentru diversitate, pentru reprezentare, incluziune sociala si multiculturalism. Egalitatea si libertatea sexelor sunt teme centrale, le regasim in discursurile invitatilor, in campaniile inscrise si in multe dintre recunoasterile acordate.
Glass Lions – The Lion for Change – categoria care pentru al treilea an recunoaste campaniile centrate pe incluziune si egalitate in societate, a marcat anul acesta cu 31% mai multe inscrieri. Acestea au acoperit teme ce au variat de la traficul de fiinte umane, la educatia privind cancerul de san, violenta in familie sau promovarea femeilor pe toate nivelurile profesionale. Foarte multe din aceste inscrieri sunt sustinute de branduri si companii, ca State Street Global Advisors (SSgA) cu celebra #Fearlessgirl, Grand Prix al categoriei.
La Cannes sunt ani in care se lanseaza trenduri si ani in care ele se consolideaza. Ce fel de an a fost 2017 si care sunt directiile pe care le-ai remarcat ca fiind de mentionat la acest capitol ?
Festivalul e inca in desfasurare, exista niste tendinte conturate, dar as astepta sa le povestim la final. De mentionat in acest moment – se vorbeste din ce in ce mai mult despre tehnologie care “drives creativity instead of killing it”. Cu cat brandurile vor intelege si vor adopta mai repede o tehnologie noua, precum VR-ul, cu atat vor exista mai multe oportunitati de a crea idei cu impact cultural real. Storytellingul sau mai exact story immersion, realizat prin intermediul noilor tehnologii (VR, 360 video, AI, MR= Mixed Reality etc), reprezinta una dintre cele mai spectaculoase evolutii ale creativitatii.
Care au fost campaniile favorite si de ce ?
In categoria PR, in afara celor care au obtinut deja recunoasteri evidente am apreciat si campanii pe care le-am evaluat in etapa de prejurizare, inainte de a ajunge in Cannes si care, din pacate, nu s-au regasit pe shortlistul final, dar au luat premii in alte categorii.
Cateva campanii mai putin dezbatute public, care au obtinut recunoasteri intr-o varietate de categorii ale festivalului, inclusiv PR, si pe care le-as marca printre favoritele mele:
- Care Counts / Whirpool – pentru modul in care proiectul a folosit data ca sa demonstreze ca hainele curate ajuta copiii aflati in situatii de risc sa ramana in scoala si sa demareze apoi un program national.
- Talk to Me / Panasonic – Una dintre cele mai emotionante campanii, cu rezultate fantastice reputationale si care demonstreaza ca inovatie nu inseamna neaparat o tehnologie noua, ci si un mod nou de a utiliza tehnologia existenta.
- Immunity Charm / Ministry of Public Health, Islamic Republic of Afganistan – pentru modul in care simplitatea unei idei si ancorarea ei in cultura si traditiile locale poate schimba viitorul unei natiuni.
Cu ce bagaj personal revii de la Cannes ? Cu ce ganduri si ce energie ?
Anul acesta este unul cu multe campanii indraznete, inovative, autentice, #fearless. Creativitatea poate lua forme multiple, e important sa ramanem cu mintea deschisa, fluida, sa nu ne fie teama de drumurile nemarcate. Lucrarile pe care le-am vazut, in toate categoriile, oamenii de aici, aflati la diferite momente ale carierei lor, anumite marturisiri ale vorbitorilor care ating exact acel ceva pe care nu-l articulasei inca, toate iti dau o energie care sigur trebuie reincarcata anual.
Cu o experiență de 19 de ani în comunicare, Alina Damaschin este la ora actuală unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați profesioniști din România. După ani de publicitate, în agenții precum Saatchi & Saatchi și Lowe, unde a coordonat zeci de proiecte de comunicare integrată pentru branduri internaționale si locale, Alina a intrat în PR mai întâi ca Managing Director, apoi ca partener în cadrul Rogalski Damaschin Public Relations. Din acest rol a creat si coordonat campanii câștigătoare la cele mai importante festivaluri de profil din lume: Cannes Lions, Effie, Digital Communication Awards, SABRE, European Excellence. Alina are un MBA în Comunicare și Leadership de la Quadriga University of Applied Sciences din Berlin.
Categorii:Evenimente, festival, Interviu, News, Opinii, Uncategorized
4 răspunsuri »